De värsta tillsatserna

Vi bestämde oss för att lista de värsta tillsatserna som du bör undvika. Vissa av de listade tillsatserna kan orsaka problem även i små doser. När det gäller tillsatser är det bra att tänka på att de inte är testade för eventuella interaktioner. Man kan bara gissa hur, till exempel, en E 104 + E 120 + E 213-cocktail påverkar en person.

E-nummer

I listan hittar du först tillsatsens E-kod, sedan namnet på tillsatsen och slutligen de produkter där du med största sannolikhet kommer att stöta på den tillsatsen.

E 102 – Tartrazin – Godis, bakverk, limefrukter, konserverade ärter, marsipan, sylt och ätfärdiga soppor
E 104 – Kinolingult – Godis, bakverk och drycker
E 110 – Para-orange – Marsipan, soppor, dryckespulver och konserver fisk och yoghurt
E 123 – Syntetisk amarant – Endast tillåten i Finland i läsk- och alkoholdrycker
E 127 – Erytrosin – Endast tillåten i konserverade körsbär i Finland
E 128 – Röd 2G – Bearbetat kött (användning förbjuden inom EU)
E 131 – Patentblått V – Konfektyr och glass (förbjudet i vissa
E 133 – Brilliant blue – Gelatin, konserverade ärter, läsk
E 151 – Briljant svart – Godis, fiskrom, färdiga såser och drickbara yoghurts
E 154 – Brun FK – Endast tillåten i rökt burk i Finland
E 155 – Brun HT – Färdiga kakor och kex
E 180 – Litolirubin – Skal av hårda ostar
E 211 – Natriumbensoat – Kryddor, tomatpuré och bageriprodukter
E 212 – Kaliumbensoat – Körsbär, sylt, chilipasta
E 213 – Kalciumbensoat – Cider, dippsås, margarin, juice och glass
E 216 – Propyl p- hydroxibensoat – Kakor, bakverk
E 218 – Metyl-p-hydroxibensoat – Konserver, juicer, salladsdressingar, bageriprodukter
E 219 – Natriummetyl – Torkat kött och godis
E 220 – Svaveloxid – Vin, cider, öl, gelatin, vinäger, juicer och torkad frukt
E 221 – Natriumsulfit – Torkad frukt
E 222 – Natriumvätesulfit – Torkad frukt, sylt och fruktjuicer
E 223 – Natriumdisulfit – Bröd, torkad frukt, tomat
E 224 – Kaliumdisulfit – Ostar
E 226 – Kalciumsulfit – Konserverad frukt
E 227 – Kalciumvätesulfit – Konserverad frukt
E 228 – Kaliumvätesulfit – Sylt och torkad frukt
E 232 – Produkter från natriumniftriol-orthop bearbetad kött

E 250 – Natriumnitrit – Korv och andra köttberedningar. Speciellt bacon.
E 251 – Natriumnitrat – Processat kött, ostar och fiskkonserver
E 252 – Kaliumnitrat – Ostar, parmaskinka, processade köttprodukter och konserverad fisk
E 284 – Borsyra – endast tillåtet i kaviar i Finland
E 285 – Natriumtetraborat – endast tillåtet i kaviar i Finland.
E 320 – Butylhydroxianisol – Bearbetat kött, burkar, margarin, glass, beredd potatismos
E 321 – Butylhydroxitolun – Öl, fetter, burkar och spannmål
E 385 – Kalciumdinatrium EDTA – Såser, Konserverad fisk, frysta krabbor och margarin
47ma – Carrageenan chokladprodukter, kex, pajer och gelé
E 421 – Mannitol – Burkar, godis, sylt och gelé
E 432 – Polysorbat 20 – Godis, burkar och bagels
E 433 – Polysorbat 80 – Frosting, majonnäs, glass och pickles
E 434 – Polysorbat 40 – Soppor, bakverk och konfektyr
E 435 – Polysorbat 60 – Färdiga kakor, glasyr, dryckeskoncentrat och godis
E 436 – Polysorbat 65 – Färdiga kakor och glass E Mononatriumglutamat
553b – Talk – Choklad, burkar, godis och bakverk
E 951 – Aspartam – Konstgjort sötningsmedel. Riktigt vanligt i läsk till exempel

E 952 – Cyclaminsyra – Konserverad frukt och läsk
E 954 – Sackarin och dess Na-, K- och Ca-salter – Lätt lemmar
E 1202 – Polyvinylpolypyrrolidon – Viner
E 1201 – Polyvinylpyrrolidon – Används vid tillverkning av öl och vin
E 1520 – Propylen