Pahimmat lisäaineet

Lisäaineet

Päätimme listata pahimmat lisäaineet, joita on syytä välttää ainakin pitkäaikaisessa käytössä. Jotkut listatuista lisäaineista voivat aiheuttaa jo pieninä annoksina ongelmia. Lisäaineiden suhteen on hyvä muistaa se tosiasia, että niitä ei ole testattu mahdollisten yhteisvaikutusten suhteen. Voikin vain arvailla, että miten esimerkiksi E 104 + E 120 + E 213 cocktail vaikuttaa ihmiseen…
Päivitämme listaa pikkuhiljaa, sillä jo sen kirjoittaminen aiheuttaa päänsärkyä. Löydät listasta ensin lisäaineen E-koodin, sitten lisäaineen nimen ja lopuksi tuotteet, joiden kohdalla todennäköisimmin törmäät mainittuun lisäaineeseen.

E 102 – Tartrasiini – Karkit, leivonnaiset, limsat, säilykeherneet, marsipaani, hillot ja valmiskeitot
E 104 – Kinoliinikeltainen – Makeiset, leivonnaiset ja juomat
E 110 – Paraoranssi – Marsipaani, pussikeitot, juomajauheet ja kalasäilykkeet
E 120 – Karmiinit – Lihajalosteet, leivonnaiset, alkoholijuomat ja jogurtti
E 123 – Synteettinen amarantti – Suomessa sallittu vain mätivalmisteissa ja alkoholijuomissa
E 127 – Erytrosiini – Suomessa sallittu vain säilykekirsikoissa
E 128 – Punainen 2G – Lihajalosteet (käyttö kielletty EU:n sisällä)
E 131 – Patenttisininen V – Makeiset ja jäätelö (kielletty joissain maissa)
E 133 – Briljanttisininen – Liivate, säilykeherneet, virvoitusjuomat
E 151 – Briljanttimusta – Karkit, kalanmäti, valmiskastikkeet ja juotavat jogurtit
E 154 – Ruskea FK – Suomessa sallittu vain savusillisäilykkeissä
E 155 – Ruskea HT – Valmiskakut ja keksit
E 180 – Litolirubiini – Kovien juustojen kuoret
E 211 – Natriumbentsoaatti – Virvoitusjuomat, hillot, pikkelsi, mausteet, tomaattipyree ja leipomotuotteet
E 212 – Kaliumbentsoaatti – Kirsikat, hillot, chilitahna
E 213 – Kalsiumbensoaatti – Siiderit, dippikastikkeet, purkka, margariini, mehut ja jäätelö
E 216 – Propyyli-p-hydroksi-bentsoaatti – Leivonnaiset, karkit ja säilykkeet
E 218 – Metyyli-p-hydroksi-bentsoaatti – Säilykkeet, mehut, salaattikastikkeet, leipomotuotteet
E 219 – Natriummetyyli – Kuivatut lihajalosteet ja karkit
E 220 – Rikkioksidi – Viini, siideri, olut, liivate, viinietikka, mehut ja kuivatut hedelmät
E 221 – Natriumsulfiitti – Kuivatut hedelmät
E 222 – Natriumvetysulfiitti – Kuivatut hedelmät, hillot ja hedelmämehut
E 223 – Natriumdisulfiitti – Leivät, kuivatut hedelmät, tomaattipyree
E 224 – Kaliumdisulfiitti – Juustot
E 226 – Kalsiumsulfiitti – Säilykehedelmät
E 227 – Kalsiumvetysulfiitti – Säilykehedelmät
E 228 – Kaliumvetysulfiitti – Hillot ja kuivatut hedelmät
E 232 – Natriumortofenyylifenoli – Hedelmien kuoret, tosin Suomessa kokonaan kielletty
E 235 – Natamysiini – Jalostetut lihatuotteet ja juustojen kuoret
E 249 – Kaliumnitriitti – Lihajalosteet
E 250 – Natriumnitriitti – Makkarat ja muut lihajalosteet. Erityisesti pekoni.
E 251 – Natriumnitraatti – Lihajalosteet, juustot ja kalasäilykkeet
E 252 – Kaliumnitraatti – Juustot, parmankinkku, jalostetut lihatuotteet ja kalasäilykkeet
E 284 – Boorihappo – Suomessa sallittu ainoastaan kaviaarissa
E 285 – Natriumtetraboraatti – Suomessa sallittu vain kaviaarissa.
E 320 – Butyylihydroksianisoli – Lihajalosteet, purkat, margariini, jäätelö, valmisperunamuusi
E 321 – Butyylihydroksitolune – Olut, rasvat, purkka ja murot
E 385 – Kalsiumdinatrium EDTA – Kastikkeet, kalasäilykkeet, pakasteravut ja margariini
E 407 – Karrageeni – Jäätelö, hillot, marmeladit, suklaatuotteet, keksit, piirakat ja hyytelöt
E 421 – Mannitoli – Purkat, karkit, hillot ja hyytelöt
E 432 – Polysorbaatti 20 – Karkit, purkat ja pussikeitot
E 433 – Polysorbaatti 80 – Kuorrutukset, majoneesi, jäätelö ja pikkelsi
E 434 – Polysorbaatti 40 – Keitot, leivonnaiset ja makeiset
E 435 – Polysorbaatti 60 – Valmiskakut, kuorrutukset, juomatiivisteet ja karkit
E 436 – Polysorbaatti 65 – Valmiskakut ja jäätelöt
E 553b – Talkki – Suklaat, purkat, karkit ja leivonnaiset
E 621 – Natriumglutamaatti – Erityisesti lihajalosteet ja nuudelit
E 622 – Monokaliumglutamaatti – Suolankorvike
E 634 – Kalsium-5 ribonukleotidit – Sipsit ja nuudelit
E 951 – Aspartaami – Keinotekoinen makeutusaine. Todella yleinen esimerkiksi limsoissa
E 952 – Syklaamihappo – Säilykehedelmät ja virvoitusjuomat
E 954 – Sakariini ja sen Na, K- ja Ca suolat – Light limsat
E 1202 – Polyvinyylipolypyrrolidoni – Viinit
E 1201 – Polyvinyylipyrrolidoni – Käytetään oluen ja viinin valmistuksessa
E 1520 – Propyleeniglykoli – Karkit ja leivonnaiset

Artikkelin kirjoittaja
Jarkko Viitakangas