Hittituote kookosöljy on kasvirasvoista epäterveellisin. Näin raikui Helsingin Sanomissa julkaistun artikkelin otsikko.

Jostain syystä kookosöljy on edelleen virallisen tahon hampaissa. Asiantuntijat yrittävät epätoivoisesti todistella kookosöljyn epäterveellisyyttä, vaikka todellisuudessa kookosöljy on mitä terveellisin rasva. Miksi?

Syynä on se, että monet näistä asiantuntijoista elävät rasva-asioiden suhteen menneisyydessä. Kookosöljyn huono maine selittyy 70-luvulla tehtyjen virheellisten ja valheellisten tutkimusten perusteella. Nämä ovat niitä tutkimuksia joissa tyydyttyneet rasvat lytättiin maanrakoon. Tutkimuksissa käytettiin lähinnä ainoastaan kovetettuja rasvoja (transrasvat), jotka ovat tunnetusti terveydelle erittäin haitallisia. Näillä kovetetuilla rasvoilla ei ole mitään tekemistä kylmäpuristetun kookosöljyn kanssa.

Syynä on myös raha. Laadukkaiden rasvojen, kuten kylmäpuristetun kookosöljyn käyttö tulisi ruokateollisuudelle kalliiksi. Ruokateollisuus suosiikin mieluummin halpaa rypsiä, rapsia, maissiöljyä, soijaöljyä ja muita vastaavia kasviöljyjä. Näiden kasviöljyjen käyttöä puolustellaan niiden terveellisyydellä, mutta todellisuudessa ne aiheuttavat paljon terveysongelmia, koska ne härskiintyvät todella helposti ja sisältävät runsaasti omega-6 rasvahappoja. Etenkin ruokateollisuuden suosimat korkeat paistolämpötilat ja pitkät hyllyiät ovat näille herkille rasvoille todellista myrkkyä. Tuloksena onkin se, että nämä terveelliseksi mainostetut kasviöljyt aiheuttavat ruokateollisuuden toimesta syöpää, sydän- ja verisuonitauteja, tulehdusta ja painonnousua.

Ihmiset, jotka käyttävät paljon kookosöljyä ovat terveempiä kuin muut. Monilta asiantuntijoilta tuntuu unohtuvan se fakta, että suurin osa länsimaita riivaavista kroonisista sairauksista loistaa poissaolollaan niiden kansojen parissa, missä pääasiallinen rasva tulee kookoksesta.

Kylmäpuristettu kookosöljy ei siis aiheuta sydän- ja verisuonitauteja toisin kuin meille jatkuvasti yritetään uskotella. Tilanne on itse asiassa päinvastainen. Kookosöljy on sydämellemme todellista terveysrasvaa. Kookosöljyä käyttävät ihmiset ovat huomanneet sen kuinka esimerkiksi kolesteroliarvot ovat parantuneet silmissä pian kookosöljyn käytön aloittamisen jälkeen.

Tässä muutama esimerkki kylmäpuristetun kookosöljyn terveyttä edistävistä vaikutuksista.

  • Kookosöljy sisältää runsaasti lauriinihappoa. Lauriinihappo on luonnon oma antibiootti, joka tuhoaa viruksia ja bakteereja.
  • Laskee LDL-kolesterolia ja nostaa HDL-kolesterolia.
  • Tuoreimpien tutkimusten mukaan kookosöljyn säännöllinen käyttö parantaa Alzheimerin-taudin oireita.
  • Jo hyvin pieni annos kookosöljyä päivässä säännöllisesti käytettynä voi parantaa kognitiivisia toimintoja.
  • Tukee immuunijärjestelmämme toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa ja ihon kuntoa.
  • Parantaa aineenvaihduntaa, joten kookosöljyn syömisestä on apua mm. painonhallintaa ajatellen.
  • Loistava ase taistelussa hiivaongelmaa vastaan.
  • Parantaa rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä.
  • Edistää kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä.

Kookosöljy onkin ehdottomasti yksi parhaista rasvoista, jonka säännöllinen käyttö tuo mukanaan lukuisia terveyshyötyjä.

Kookosöljyä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Se kestää erinomaisesti myös kuumennusta ja monien asiantuntijoiden mielestä kookosöljy onkin se paras paistorasva.

Lähteet:
Kaunitz H, Dayrit CS. Coconut oil consumption and coronary heart disease. Philippine Journal of Internal Medicine, 1992;30:165-171.
Prior IA, Davidson F, Salmond CE, Czochanska Z. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau I
Dr. Mary G. Enig, Ph.D., F.A.C.N. Source: Coconut: In Support of Good Health in the 21st Century, part 2.
greenmedinfo.com/article/virgin-coconut-oil-safe-and-effective-reducing-visceral-adiposity-obese-though
authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/
Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/29/coconut-oil-slim-your-waist-size-in-one-week.aspx
ctvnews.ca/health/health-headlines/u-s-study-looks-into-the-benefits-of-coconut-oil-on-patients-with-alzheimer-s-1.1491406
Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies.
sciencedirect.com/science/article/pii/S0009912004001201