Ärsyttääkö jokatalvinen kuumeilu, yskä ja nenän niiskutus? Oletko valmis tekemään pieniä muutoksia ruokavalioosi? Jos vastasit kyllä, jatka lukemista.

Ihmisen ei kuulu sairastaa pienintäkään flunssaa. Se on vain jotain mihin olemme valitettavasti tottuneet. Asia on kuitenkin helposti muutettavissa. Keskitytään nyt niihin toimenpiteisiin, jotka voit tehdä pienellä vaivalla. Tarkoitus ei ole luetella tarkkaa ruokavaliosuositusta – saati sitten luetella kymmeniä lähdeviitteillä siitä, mihin tutkimukseen mikäkin suositus perustuu. Lähdeviitteitä tai virallisia suosituksia ei ole, on vain kasvava määrä ihmisiä, jotka ovat tehneet muutoksia ruokavaliossaan ja jättäneet flunssat pois elämästään. Jos haluat liittyä tähän joukkoon – jatka lukemista.

Ensimmäisenä sinun täytyy hylätä ajatus, että lääkärit tai ravintoneuvojat kertoisivat sinulle miten elää flunssattomana. He kertovat kyllä monta kaloria tarvitset tai miten hoitaa flunssan oireita, mutta itse flunssattomuus alkaa vasta kun a) jätät valkoisen vehnäjauhon ja valkoisen sokerin b) poistat lisäaineet ruokavaliostasi, sekä tärkeimpänä: c) alat syömään mahdollisimman alkuperäistä ruokaa.

Mitä tämä alkuperäinen ruoka sitten on? Kotimaisia vihanneksia, marjoja, luomutuotteita, villiyrttejä, lääkinnällisiä sieniä, raakamaitoa, ternimaitoa, luomulihaa, riistaa sekä kotimaista luomuhunajaa. Myös riittävästä D-vitamiinin saannista tulee huolehtia, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että syö virallisia suosituksia suurempia annostuksia. Esimerkiksi itse syön päivittäin vähintään 50 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Syömällä näitä 30 päivää, olet flunssaton. Kyse ei ole sen vaikeammasta prosessista. Jos tiedät mikä pakurikääpä on – hyvä – käytä sitä. Jos olet jo kokeillut superfoodeja ja tiedät mikä on suosikkisi – hyvä – käytä myös niitä. Jos 30 päivän aikana tuntuu flunssan oireita, syö normaalia suurempia d-vitamiiniannoksia. Ja jos flunssa tuntuu yhä puskevan väkisin päälle, hyppää ennen kuumeen tuloa avantoon ja toista tarvittaessa. Takaan, että et vilustu – päinvastoin: tiedän avantouimareita, jotka eivät ole kymmeneen vuoteen sairastaneet flunssaa, vaikka syövät valmisruokia.