Nykypäivän Suomessa ylipainoisten ihmisten osuus lisääntyy ja moni kärsii kohonneesta kolesterolista tai verenpaineesta. Myös magnesiumin puutos on yleistä, samoin kuin unihäiriöt, lihaskrampit ja väsymys. Koska terveydenhoitokustannukset ovat korkeita, eivätkä ihmiset näytä tulevan terveiksi lääkkeitä syömällä, tarvitaan itsehoitomenetelmiä.

Ruokasuola eli natriumkloridi (NaCl) nostaa tutkitusti verenpainetta. Tämän perusteella lääkäri voi kehottaa siirtymään mineraalisuolan käyttöön tai kieltää kaiken suolan korkeasta verenpaineesta kärsivältä. Tutkimukset eivät kuitenkaan päde merisuolaan, jossa on yli kolmekymmentä erilaista alkuainetta ja jolla on ollut myös historiallisesti merkittävä rooli kansojen ruokavalioissa. Tässäartikkelissa esitellään merisuolaveden juonti itsehoitomenetelmänä, jolla lisätään päivittäistä mineraalien saantia.

Menetelmä

Merisuolatun veden juominen on yksinkertainen itsehoitomenetelmä. Aluksi 1 litraan vettä liuotetaan ¼ teelusikallinen eli vajaa 1 ml puhdistamatonta merisuolaa ja juodaan se päivän aikana. Jos tämä merisuolamäärä ei aiheuta puhdistumisoireita, määrä nostetaan myöhemmin ½ teelusikalliseen ja lopulta maksimiannokseen, joka on 1 teelusikallinen eli 3 ml/pv. Merisuola liukenee veteen pikku hiljaa noin viidessä minuutissa.

Teelusikallinen (noin 6 g)5 merisuolaa on maksimiannostus päivässä, koska munuaisilla on rajallinen kyky suodattaa suolapitoisuutta kehosta. Urheilijat voivat hieman nostaa annostusta, koska he hikoilevat jatkuvasti suoloja ihon kautta ulos. Liiallisen suolan määrän huomaa esim. turvonneista silmänalusista kehon sitoessa nestettä laimentaakseen suolan määrää. Muita oireita voivat olla alaselän kihelmöinti munuaisten kohdalla tai penikkatauti säärilihaksessa (munuaiset
liittyvät säärilihaksen läpi kulkevaan munuaismeridiaanilinjaan). Ongelma ratkeaa vähentämällä suolan määrää, juomalla enemmän vettä ja syömällä kasviksia. Kannattaa myös tarkistaa, että juo oikeanlaista merisuolavettä.

Minkä tyyppistä merisuolaa?

Merisuolaa on monenlaista. Hyvä merisuola on puhdistamatonta ja hienonnettua. Tällaisia tuotemerkkejä ovat esim. Urtekramin puhdistamaton, aurinkokuivattu Atlantin merisuola, Danival, Celtic Sea Salt, Herbamare (yrttimerisuola) tai Real Salt, joita saa useista luontaistuotekaupoista.

Jos merisuola on puhdistettua tai siihen on lisätty paakkuuntumisen estoaineita, sitä ei kannata käyttää. Tällöin suolasta on poistunut joitakin mineraaleja ja alkuainejakauma on rikkoutunut alkuperäisestä. Ei pidä myöskään erehtyä ostamaan pelkkää mineraalisuolaa, jonka näkee sisältävän vain alle kymmentä mineraalia purkin kyljestä katsomalla.

Jos kuitenkaan kaikkia kriteerejä täyttävää merisuolaa ei löydy, voi ostaa tyypillistä kalansuolaukseen käytettävää karkeakiteistä merisuolaa, jota myydään yleensä kilon pusseissa. Sitä saa lähes jokaisesta kaupasta.

Miksi merisuolavettä?

Merisuolavettä kannattaa juoda, koska se sisältää noin 90 mineraalia. Pelkästä happamasta hanavedestä mineraalit puuttuvat ja nykyisestä vähäsuolaisesta ruokavaliostakin on hankala saada kaikkia näitä mineraaleja. Merisuolasta saa esim. magnesiumsuoloja, minkä vuoksi lihaskrampit ovat monella historiaa merisuolaveden juonnin aloituksen jälkeen. Merisuolasta saa myös kalsiumia, joka on luuston rakennusaine sekä monia muita hivenaineita, kuten kaliumia, mangaania, sinkkiä, rikkiä, rautaa ja jodia. PH-arvoa merisuolan liuottaminen veteen nostaa hieman, noin pH 8:aan.

Merisuola on hyvin keskeinen kehon toiminnan kannalta. Joidenkin tutkijoiden mukaan olemme alun perin kaloja, jotka ovat raahautuneet evoluution aikana maanpinnalle. Kehomme merivesikemia ei ole kuitenkaan juuri muuttunut tästä. Veren suolapitoisuus on lähellä valtamerien vesien suolapitoisuutta, joten merisuolavesi on hyvin lähellä veriplasmaa. Toisessa maailmansodassa laivastossa merivettä käytettiin suoraan sotilaiden tiputuksessa, koska veripusseja ei ollut saatavilla.

Merisuolan tärkeydestä kertoo moni muukin asia: Kyynelnesteemme on suolaista ja lapsi kasvaa sikiöaikana suolavedessä. Uuteen taloon tuotiin aikoinaan leipää ja suolaa ja ennen suolan vastaanottaminen merkitsi toisen henkilön palveluksessa olemista.

Tyypillisimmät puhdistumisoireet

Kun merisuolattua vettä alkaa juoda, voi kohdata puhdistumisoireita, kuten päänsärkyä, huimausta, ripulia tai jatkuvaa väsymystä. Tällöin merisuolan määrä kannattaa puolittaa ja kokeilla pienempää annostusta.

Pikku hiljaa veren puhdistuessa voi määrää koettaa nostaa ja katsoa, tuleeko puhdistumisoireita. Alkuvaiheessa joillekin tulee himo juoda merisuolattua vettä paljon, mutta he päätyvät lopulta kuitenkin esim. ½ teelusikalliseen merisuolaa päivässä täytettyään kroonisen suolanpuutoksensa.

Eikö jatkuva suolanjuonti sitten nosta verenpainetta

On todistettu, että kahden alkuaineen ruokasuola, natriumkloridi, nostaa verenpainetta. Tämän perusteella lääkäri usein kieltää suolankäytön korkeasta verenpaineesta kärsiviltä potilailta. – Ihme kyllä, riittävän sairaana potilas pääsee silti sairaalassa suolaliuostiputukseen.

Verenpaine ei kuitenkaan nouse noin 90 mineraalia sisältävällä merisuolalla, koska siinä on mukana verenpaineeseen vaikuttavat magnesium- ja kaliumsuolat. Esimerkiksi tohtori Jacques