Statiinien (kolesterolia alentava lääke) käyttö on räjähtänyt viime vuosina käsiin ja statiineista onkin tullut yksi maailman myydyimmistä lääkeaineista. Statiineja on noin kahdenkymmenen viimeisen vuoden aikana myyty yli 500 miljardin euron edestä ja Suomessa jo miljoona kansalaista on ehtinyt syömään statiineja. Eli kyse on valtavan suuresta liiketoiminnasta.

Statiinit ovat monella tapaa varsin kyseenalainen lääkeryhmä ja monet asiantuntijat puhuvatkin statiinien kohdalla vuosisadan vedätyksestä: Ensin keksitään jotain raja-arvoja, joita ruvetaan mittaamaan rutiininomaisesti lähes jokaisen terveystarkastuksen yhteydessä. Jos ihminen ei yllä näihin keksittyihin raja-arvoihin, niin meitä pelotellaan sydäntaudilla ja muilla kauheuksilla jos emme syö pelastavia lääkkeitä, eli statiineja.

Statiinien käytön suurimmat ongelmat liittyvät niiden aiheuttamiin mittaviin haittavaikutuksiin ja statiinien käyttöön onkin linkitetty jopa yli 300 erilaista terveysongelmaa. Tyypillisiä statiinien tuomia haittoja ovat mm. lihaskivut, väsymys, päänsärky, unihäiriöt ja masennus. Näitä statiinien aiheuttamia vaivoja yritätään sitten parantaa isolla kasalla muita lääkkeitä.

Tuoreimpien tutkimusten mukaan statiinien käyttö lisää silmäsairauksien riskiä. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa todetaan, että statiineja käyttävien riski sairastua kaihiin on jopa kolmanneksen suurempi kuin samanikäisten, jotka eivät käytä statiineja. Tutkimuksessa käytettiin hyväksi 13 626 statiineja käyttävän ja 32 623 verrokin tietoja, jotka oli poimittu vuosilta 2003-2010.

Tutkimusryhmä totesi, että statiinien käyttöä onkin jatkossa harkittava tarkasti erityisesti primaariehkäisystä puhuttaessa.

Lähteet:
greenmedinfo.com/blog/consumer-alert-300-health-problems-linked-statin-drugs
Association of Statin Use With Cataracts A Propensity Score–Matched Analysis