I Finland ökar andelen överviktiga och många lider av högt kolesterol eller högt blodtryck. Magnesiumbrist är också vanligt, liksom sömnstörningar, muskelkramper och trötthet. Eftersom sjukvårdskostnaderna är höga och människor inte verkar bli friska av att ta mediciner, behövs egenvårdsmetoder.

Natriumklorid (NaCl) har studerats för att höja blodtrycket. Baserat på detta kan din läkare instruera dig att byta till att använda ett mineralsalt eller förbjuda salt från en person med högt blodtryck. Studier gäller dock inte havssalt, som har mer än trettio olika beståndsdelar och som också har spelat en historiskt betydelsefull roll i folks dieter. Den här artikeln presenterar intaget av havssaltvatten som en egenvårdsmetod för att öka det dagliga mineralintaget.

Metod

Att dricka havssaltvatten är en enkel självvårdsmetod. Till att börja med, lös en tesked mindre än 1 ml rå havssalt i 1 liter vatten och drick det under dagen. Om denna mängd havssalt inte orsakar utrensningssymptom, ökas mängden senare till ½ tesked och slutligen till en maximal dos på 1 tsk, dvs 3 ml/dag. Havssalt löser sig i vatten lite i taget på cirka fem minuter.

En tesked (ca 6 g) 5 havssalter är den maximala dosen per dag eftersom njurarna har en begränsad förmåga att filtrera bort salt från kroppen. Idrottare kan öka dosen något eftersom de ständigt svettas salter ut genom huden. Överskott av salt märks till exempel av svullna under ögonlocken då kroppen binder vätska för att späda ut mängden salt. Andra symtom kan vara stickningar i nedre delen av ryggen vid njurarna eller valpsjuka i tibialismuskeln (njurarna förenar sig med meridianlinjen som går genom tibialismuskeln). Problemet löses genom att minska mängden salt, dricka mer vatten och äta grönsaker. Du bör också kontrollera att du dricker rätt sorts havssaltvatten.

Vilken typ av havssalt?

Det finns många typer av havssalt. Bra havssalt är oraffinerat och hackat. Sådana varumärken inkluderar till exempel Urtekrams oraffinerade, soltorkade atlantiska havssalt, Danival, Celtic Sea Salt, Herbamare (örthavssalt) eller Real Salt, tillgängliga från ett antal hälsokostbutiker.

Om havssalt har renats eller antiklumpningsmedel har tillsatts ska det inte användas. I det här fallet har vissa mineraler tagits bort från saltet och elementarfördelningen har brutits. Du bör inte heller göra misstaget att köpa ett rent mineralsalt som du ser bara innehåller mindre än tio mineraler från sidan av burken.

Men om havssalt som uppfyller alla kriterier inte kan hittas kan du köpa ett typiskt grovkornigt havssalt för fisksaltning, som vanligtvis säljs i kilosäckar. Den finns i nästan alla butiker.

Varför havssaltvatten?

Havssaltvatten är värt att dricka eftersom det innehåller cirka 90 mineraler. Enbart surt kranvatten saknar mineraler, och även den nuvarande lågsaltdieten gör det svårt att få i sig alla dessa mineraler. Magnesiumsalter får man till exempel från havssalt, varför muskelkramper har en historia på många ställen sedan man började dricka havssaltvatten. Havssalt ger också kalcium, som är en byggsten för ben, samt många andra spårämnen som kalium, mangan, zink, svavel, järn och jod. Att lösa upp havssaltet i vatten höjer pH något, till cirka pH 8.

Havssalt är mycket viktigt för kroppens funktion. Enligt vissa forskare var vi ursprungligen fiskar som har släpat till ytan under evolutionen. Men vår kropps havsvattenkemi har inte förändrats mycket från detta. Blodets salthalt är nära salthalten i havsvattnet, så havssaltvatten ligger mycket nära plasman. Under andra världskriget använde marinen havsvatten direkt för att droppa soldater eftersom blodpåsar inte fanns tillgängliga.

Det finns många andra saker om vikten av havssalt: Vår tårvätska är salt och barnet växer i saltvatten under fosterperioden. Bröd och salt togs en gång in i det nya huset, och innan man fick salt innebar det att man anställdes av en annan person.

De mest typiska rengöringssymptomen

När du börjar dricka havssaltvatten kan du uppleva renande symtom som huvudvärk, yrsel, diarré eller konstant trötthet. I det här fallet bör du halvera mängden havssalt och prova en lägre dos.

Lite tyst när blodet rensar, kanske du vill prova att höja det och se om det finns några rensningssymtom. I början är vissa människor sugna på att dricka mycket havssaltvatten, men så småningom får de till exempel en tesked havssalt om dagen efter att ha fyllt på sin kroniska saltbrist.

Inte konstant saltintag då höjs blodtrycket

Saltet av de två grundämnena, natriumklorid, har visat sig höja blodtrycket. Baserat på detta kommer din läkare ofta att förbjuda användningen av salt hos patienter med högt blodtryck. – Mirakulöst nog, om man är tillräckligt sjuk kan patienten fortfarande få koksaltlösning på sjukhuset.

Blodsalt stiger dock inte med havssalt, som innehåller cirka 90 mineraler, eftersom det innehåller magnesium- och kaliumsalter som påverkar blodtrycket. Till exempel Dr Jacques