Fettprodukten kokosolja är den nyttigaste av de vegetabiliska fetterna. Så klingade titeln på en artikel som publicerades i Helsingin Sanomat.

Av någon anledning retar kokosnötsolja fortfarande upp dom officiellt organen. Experter försöker desperat bevisa det ohälsosamma hos kokosnötolja, när kokosolja i verkligheten är det hälsosammaste fettet. Varför?

Anledningen är att många av dessa experter lever information uråldrig fettforskning. Kokosoljans dåliga rykte förklaras av felaktig och falsk forskning på 1970-talet. Det är studierna där mättade fetter hittades i jordskorpan. Endast härdade fetter (transfetter), som är kända för att vara mycket skadliga för hälsan, användes huvudsakligen i studierna. Dessa härdade fetter har inget med kallpressad kokosolja att göra.

Orsaken är också pengar. Användningen av högkvalitativa fetter som kallpressad kokosolja skulle bli kostsamt för livsmedelsindustrin. Livsmedelsindustrin föredrar därför billiga raps, raps, majsolja, sojaolja och andra liknande vegetabiliska oljor. Användningen av dessa vegetabiliska oljor motiveras av deras hälsa, men i verkligheten orsakar de många hälsoproblem eftersom de är riktigt härskna och innehåller mycket omega-6-fettsyror. Höga tillagningstemperaturer och långa hyllor, särskilt gynnade av livsmedelsindustrin, är ett riktigt gift för dessa känsliga fetter. Som ett resultat orsakar dessa livsmedel, som annonseras som hälsosamma, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, inflammation och viktökning av livsmedelsindustrin.

Människor som konsumerar mycket kokosolja är friskare än andra. Många experter tycks glömma det faktum att de flesta av de kroniska sjukdomar som drabbar västerlandet lyser i sin frånvaro bland folken där huvudfettet kommer från kokosnöt.

Kallpressad kokosolja orsakar alltså inte hjärt-kärlsjukdomar, tvärtemot vår ständiga tro. Situationen är i själva verket den motsatta. Kokosolja är ett riktigt hälsofett för våra hjärtan. Människor som använder kokosolja har märkt hur till exempel deras kolesterolvärden har förbättrats i ögonen strax efter att de börjat använda kokosolja.

Här är några exempel på de hälsofrämjande effekterna av kallpressad kokosolja.

  • Kokosolja är rik på laurinsyra. Laurinsyra är naturens eget antibiotikum som dödar virus och bakterier.

  • Sänker LDL-kolesterolet och höjer HDL-kolesterolet.

  • Nyligen genomförda studier visar att regelbunden användning av kokosolja förbättrar symptomen på Alzheimers sjukdom.

  • Även en mycket liten dos kokosolja om dagen kan användas för att förbättra den kognitiva funktionen.

  • Stödjer funktionen av vårt immunsystem, sköldkörteln, nervsystemet och hudtillstånd.

  • Förbättrar ämnesomsättningen, så att äta kokosolja är till hjälp t.ex. för viktkontroll.

  • Ett fantastiskt vapen i kampen mot jästproblemet.

  • Förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer och aminosyror.

  • Främjar absorptionen av kalcium och magnesium.

Kokosolja är definitivt ett av de bästa fetterna, vars regelbunden användning ger många hälsofördelar.

Kokosolja kan användas på en mängd olika sätt i matlagning. Den har också utmärkt värmebeständighet och många experter anser att kokosolja är det bästa stekfettet.

Källor:
Kaunitz H, Dayrit CS. Kokosnötoljakonsumtion och kranskärlssjukdom. Philippine Journal of Internal Medicine, 1992; 30: 165-171.
Tidigare IA, Davidson F, Salmond CE, Czochanska Z. Kolesterol, kokosnötter och kost på polynesiska atoller: ett naturligt experiment: Pukapuka och Tokelau I
Dr. Mary G. Enig, Ph.D., FACN Källa: Coconut: In Support of Good Health in the 21st Century, del 2.
greenmedinfo.com/article/virgin-coconut-oil-safe-and-effective-reducing-visceral-adiposity-obese-though
Authoritynutrition.com/top-10-evidence-based- hälsofördelar-av-kokosolja /
Metaanalys av prospektiva kohortstudier som utvärderar sambandet mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdom
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/29/coconut-oil-slim-your-waist-size-in-one-week.aspx
ctvnews.ca/health/health-headlines/us-study -undersöker-fördelarna-med-kokosolja-på-patienter-med-Alzheimers-s-1.1491406
Kolesterol, kokosnötter och kost på polynesiska atoller: ett naturligt experiment: studierna på ön Pukapuka och Tokelau.
sciencedirect.com/science/article/pii/S0009912004001201