Det finns en hel del produkter i mataffären idag som är bra att vara försiktig med. Här är 8 produkter som du inte bör lägga i varukorgen.

  • Tomater som konserveras i metallburkar är rika på en mängd olika skadliga kemikalier, som bisfenol A. På grund av tomatens surhet frigörs dessa kemikalier, som är mycket skadliga för människor, effektivt från burkarnas beläggning. Så använd bara tomatpuré och tomatpuré förpackade i en glasburk.

  • Mikropopcorn – Nästan utan undantag är insidan av en mikropopcornpåse belagd med perfluorkemikalier, som har rapporterats minska fertiliteten och orsaka många cancerformer. Andra kemikalier med vanligtvis förutsägbara hälsoeffekter tillsätts vanligtvis påsarna. Dessutom innehåller mikropopcorn mycket skadligt transfett och diacetyl, vilket har orsakat lungskador på arbetare i popcornfabriker. Man ska heller inte glömma att mikropopcorn kan innehålla genetiskt modifierad majs, vilket i studier visat sig vara t.ex. carcinogen.

  • Enligt många studier är läsk förknippat med en mängd olika hälsoproblem.

  • Icke-ekologisk selleri är känt för att innehålla en stor mängd bekämpningsmedel. Så handla bara ekologisk selleri.

  • Margarin är ett bra exempel på en mycket ohälsosam mat som marknadsförs till konsumenter som en hälsoprodukt. Framställning av margarin är en komplex process som använder sig av t.ex. hexan, lut och fosforsyra. Margarin blekas också och deodoriseras, vilket lämnar cancerframkallande 3-MCDP i margarinet. Om margarinet inte är blekt och deodoriserat skulle det vara ett illaluktande brunt kvitten som ingen skulle våga äta. Margarin innehåller också mycket omega-6-fettsyror. Läs om den nyttiga kokosoljan som är ett bra substitut.

  • Kosttillskott för bantare – De flesta måltidsersättningar är undermåliga vad gäller kvalitet.

  • Färdigrätter – Råvaror av dålig kvalitet, mycket raffinerat salt, en stor mängd med tillsatser och dåliga fetter.

  • Proteinbars marknadsförs som hälsoprodukter, men de flesta är riktiga ohälsosamma produkter. Proteinbars innehåller ofta härdat fett, raffinerat socker, konstgjorda sötningsmedel och tillsatser. Så kolla produktinformationen noga om du köper proteinbars.