Databank

Så håller du dina ögon friska

Ta inte dina ögons hälsa för given. Läs våra tips för att hålla dina ögon friska.

Ät bra

Dina ögons hälsa börjar med mat på tallriken. Om du äter hälsosamt förblir dina ögon friska. Du behöver omega3-fettsyror, lutein, zink. Vitamin E och C hjälper även mot åldersrelaterade ögonsjukdomar som grå starr (Källa: Allt om linser ).

Lägg detta på din

Keep Reading
Databank

Finska ekologiska gårdar

Du hittar en betydande del av finländska ekologiska gårdar som säljer direkt till konsumenterna. Om du vill hjälpa till att sammanställa databasen eller vill att din information ska publiceras, vänligen kontakta oss via e-post på: info@terveydenjuuri.fi. Läs även om Finlands olika matdistrikt.

Södra Finland

Vekkilä museumsgård – Tammela – Äpplen, bär och grönsaker
Ekologisk Lauri – Ekologiska kvalitetsflingor och …

Keep Reading
Databank

Sänk dina matkostnader

Sänk dina matkostnader i vardagen genom att välja billiga och smarta livsmedel när du handlar.

7 tips för att sänka dina matkostnader

  • Gör en veckomatsedel och planera dina inköp
    Planering är viktigt när du vill hålla kostnaderna för mat nere. Sätt dig ner när du inte är stressad eller hungrig och titta efter recept online eller i en kokbok och

Keep Reading
Bättre mat

Influensafri på 30 dagar – enkelt

Drabbas du av feber, hosta och näsirritation varje vinter? Är du redo att göra små förändringar i din kost? Om du svarade ja, fortsätt läs.

En person ska inte behöva drabbas av influensa. Det är bara något vi tyvärr är vana vid. Detta är dock lätt att ändra. Låt oss nu fokusera på de steg du kan ta med liten …

Keep Reading
Databank

Användning av statiner ökar risken för ögonsjukdomar

Användningen av statiner (ett kolesterolsänkande läkemedel) har exploderat de senaste åren och statiner har blivit ett av de mest sålda läkemedlen i världen. Under de senaste tjugo åren har statiner sålts för över 500 miljarder euro och en miljon medborgare i Finland har redan hunnit äta statiner. Så det är en stor affär.

Statiner är på många sätt en mycket …

Keep Reading
Databank

Finska matdistrikt

Syftet med den här sidan är att samla mest av alla finska matdistrikt. Känner du till matdistrikt som saknas på listan, vänligen kontakta info@terveydenjuuri.fi . Du kan också hitta mer information om matdistrikt på Ekologiska föreningens hemsida samt läsa mer om finska ekologiska gårdar här.

Södra Finland

Webbplatsen Ruokapiirit.fi har en mängd matkretsar i södra Finland.
Saunalahti Food District – …

Keep Reading
Databank

Havssalt

I Finland ökar andelen överviktiga och många lider av högt kolesterol eller högt blodtryck. Magnesiumbrist är också vanligt, liksom sömnstörningar, muskelkramper och trötthet. Eftersom sjukvårdskostnaderna är höga och människor inte verkar bli friska av att ta mediciner, behövs egenvårdsmetoder.

Natriumklorid (NaCl) har studerats för att höja blodtrycket. Baserat på detta kan din läkare instruera dig att byta till att använda …

Keep Reading
Bättre mat

Glöm inte magnesium!

Magnesium är ett viktigt mineral för människor och magnesiums roll i kroppens normala funktion är avgörande. Magnesium är involverad i mer än 325 enzymatiska reaktioner i kroppen. Ändå är magnesium och dess dagliga intag inte tillräckligt uppskattat.

Magnesiumbristtillstånd är väldigt vanliga idag. Experter har uppskattat att vuxna i västvärlden bara får i sig 70-80 % av det magnesium de behöver …

Keep Reading
Bättre mat

Ingefära är ett mirakelmedel

Ingefära ger bra smak till mat, men utöver det är ingefära en riktig mirakelkur som kan ha en mängd olika hälsofördelar. Enligt kinesiska texter har ingefära odlats i minst 2 000 år. Ingefärans popularitet ökar ständigt även i Sverige och du kan hitta färsk ingefära på grönsakshyllan i nästan alla livsmedelsbutiker.

Hälsoeffekterna av ingefära har studerats omfattande och många intressanta …

Keep Reading
Bättre mat

Hälsosam kokosolja

Fettprodukten kokosolja är den nyttigaste av de vegetabiliska fetterna. Så klingade titeln på en artikel som publicerades i Helsingin Sanomat.

Av någon anledning retar kokosnötsolja fortfarande upp dom officiellt organen. Experter försöker desperat bevisa det ohälsosamma hos kokosnötolja, när kokosolja i verkligheten är det hälsosammaste fettet. Varför?

Anledningen är att många av dessa experter lever information uråldrig fettforskning. Kokosoljans dåliga …

Keep Reading